Pages

Friday, June 20, 2008

What Ziarah got to do with UKHUWWAH?


" Jom! Makan-makan"

" Takpe ke ukhti. Antunna tak penat? "

" Hehe, penat lah juga. Baru pulang daripada Uni. Settlekan semua urusan visa dan pasport. "

" Wah, bukan main lagi yea semangat nak balik! "

" Hehe. Jadi la kan, makan-makan ni? "

Itulah alkisahnya.. Maka kami pun makan sama-sama petang semalam. Meriah juga dengan kehadiran lauk pauk instant ala bujang.



rindunya kuih sagu.. kat Russia kelapanya tidak fresh seperti di Besut. hihi. terima jerlah yea



Tomyam kampung by Ena dan Shikin. besnye


Kerutup ayam. Sebenarnya dah lama tak makan lauk berkuah santan.. (sebab santan di Qalam dah abis stok.hihi)


Jika dihitung-hitung, sudah agak lama saya tidak menziarahi mereka (al Fajar). Sepanjang 3 papers (bermula 10 Jun lalu) saya langsung lupa tanggungjawab saya pada mereka. Alangkah kerdilnya diri..

What 'ZIARAH' got to do with ukhuwwah?

1. Jangan kita semua lupa tentang kepentingannya. Inilah antara method berkesan Imam Hassan Al Banna dalam memimpin Ikhwanul Muslimin suatu ketika dahulu. Malah dalam Buku Thoriq Ila Qolbi karangan Syeikh Abbas As-Siysiy dengan lengkap menghuraikan betapa bersungguhnya Ihab dalam menjalin ukhuwwah.

2. Anda masih ingat bukan dalam 10 wasiat Ihab. Antaranya terkandung isi 'gigih berkenalan'. Pada saya, hal ini bukan kecil. Dan penganjur nya sendiri (Ihab) bukan setakat menggariskannya malah itulah yang menjadi pakaiannya hari-hari. Beliau tidak lokek untuk memulakan suatu perbualan (break the ice orang putih kata) malah, seterusnya ukhuwwah tersebut akan terus disirami dengan kunjungan-kunjungan dakwah yang punyai misi besar!

(Ukhuwwah without self-interest is the most beautiful thing in the world)

Suka saya menambah juga "Bersahabat di atas dasar akidah adalah yang terindah"

Itulah yang mengikat kami.. Jakakumullah Khairan Kathira atas persahabatan ini..

Innamal mukminuna ikhwah

Al Hujurat, 49:10

p/s : not a shocking news - my anak usrah is going to marry this summer holiday, on 23rd August 2008. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi.. kudoakan yang terbaik buat kalian berdua. Moga berbahagia ke anak cucu-melahirkan para dai'e muda..ameen

4 comments:

3belas said...

going to marry this summer holiday?

i thought she's going to marry me..not the summer holiday..how can someone marry a summer holiday?eheh.. =p

nway thanx gmex..insyaAllah

dr muthiah said...

heh heh
iyolah tu

hikari said...

hehe..mak usrahnye bile lagi??? =p

dr muthiah said...

haha
tggu sume qalam masuk gelanggang dlu..
sy bakal menyusul dari belakang..insya allah =P