Pages

Tuesday, June 10, 2008

Fantasi VS Realiti








bismillahirrahmanirrahim

" Kak long!!! Cepat telefon rumah! "

Tot.. tot.. Mesej kedua masuk.

" Kak long, please.. call me now "

Alunan irama Handphone Samsung usangku berkumandang. Tertera nama Kak cik. Miscall lah tue. Malas-malas aku mendail nombor rumah di Terengganu, Malaysia 09-_ _ _ _ _ _ _. Zapp! Perasaan rinduku datang tiba-tiba.

Lama juga kami berborak petang itu. Kak cik rupanya sedang mengidap sejenis penyakit biasa pelajar-pelajar lepasan SPM - RAMBANG MATA! Aku cuma tersenyum. Malas mengulas lanjut. Terpulanglah.

1. Australian Matriculation Programme (AUSMAT) - kursus persediaan di INTEC Shah Alam 2 tahun.

2. Matrikulasi Sains Bersekutu UIA - 1 tahun setengah di UIA

3. Matrikulasi Sains Hayat - 1 tahun setengah di Pusat Asasi Sains Universiti Malaya

Teringat kembali beberapa bulan yang lepas. Kak cik pernah mengadu kepadaku tentang inferioriti yang dialaminya. Menurut Kak cik, pemergian 2 kakak - aku (Kak long ) dan Kak ngah ( sekarang masih di INTEC) ke luar negara benar-benar memberi tamparan hebat kepadanya. Bimbang andai dirinya tidak dapat menempatkan diri di institusi pengajian yang 'setaraf' dengan kami kononnya. Aku cuma senyum sahaja. Malas juga mahu mengulas.

Begitulah, kini nampaknya apa yang diimpikan Kak cik semakin jelas menampakkan bayangannya. Aku pun tersenyum lega, Alhmdulillah, Allah permudahkan jalan hidupnya.

Membandingkan suara Kak cik tadi (aku baru call rumah 30 minit yang lalu) dengan suaranya 3 bulan lepas teramatlah berbeza. hihi - macam baru disuntik euphoric drugs.

Begitulah hidup ini, kan? Segalanya telah disusun dengan indah oleh Ilahi. Dia Mahu Tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya. Moga kita adalah di antara hambaNya yang bersyukur, insya allah.

Dan kunci-kunci semua yang ghaib ada padaNya. Tidak ada yang tahu selain daripadaNya. Dia mengetahui apa yang di darat dan laut. Tidak ada sehelai daun yang gugur yang tidak diketahuiNya. Tidak ada sebutir biji pun di dalam kegelapan bumi dan tidak ada sesuatu yang kering atau basah yang tidak tertulis dalam kitabNya yang nyata. Al-An'am, 6:59




p/s: Saya masih perlu bermujahadah untuk remaining 4 papers - terdekat, this Friday. Doakan kami semua ya pembaca budiman. Tadi baru habis paper Surgery yang menakutkan (hihi)


9 comments:

k.ngah said...

heh long..
ngah pom rse gitu..
allah ni..sayang sggh kt kita sume..
subhanallah...
tp ngah tak cal pom k.cik.
abes kredit=)

dr muthiah said...

hihi

tuelah..huhu.terharu kan..hopefully, we'll stick to diz till the end ya.

jangan futur deh ukhti kesayanganku

besar gak harapan kalau kakcik leh gi aussie. rmai akhawat kat cne..

amir said...

salam..
kalau a zam tak bagi dah sanak sedara pempuan pegi oversea..hehe..nasib baik sangat nak jumpa kawan2 mcm ahli Qalam:)

dalili said...

hoho.. congrats... rasa inferior ni sifat bagus sbnrnya.. tp jgn smpai makan confidence diri.. (alamak, halaa ckp je, halaa 2X5 jgk sbnrnya) hehe...

good luck, saudara2 seislamku~~ bljr baik2 utk agama.. org islam kene kuat! ;)

dr muthiah said...

thanks to amir and dalili

a zam, iye eh tak bg g overc?kalu egypt-ok la kan?hihi.aritu tanak bg jg kakcik g, tp die cm semangat sgt..bglah..=P kan setok angin loks

dalili,hihi.same je..sy ni fiil pun cam adik sy gaks-tp buat2 berani sbb da terlanjur jd anak sulung..hihi

prof_tkah said...

waaaaaaaaaaaaaa............
tulis sal cik eh..
hu2..malu guwe..
pepon..doakan guwe bejaye..
insyALLAH..(^_~)V

prof_tkah said...
This comment has been removed by the author.
dr muthiah said...

hihi
malu ye?
belajo rajin2 kat intec nati deh
dok de nok jupo kito..
tgoklah, kalu dang lon gi nawat nati ke intec=)

NMZ said...

congrats atas tawaran. Memana belajar sebenarnya sama aje, yang penting semangat tuh :) dan sahabat sahabiah yang mendorong kepada kebaikan, inshaAllah