Pages

Saturday, March 15, 2008

dai'e dan himmah 'aliah

salam
its saturday..im at Fajar (rumah anak-anak usrah saya)
ins allah, this evening, we'll proceed on theme yg sgt 'heart awakening'
wish that, sume pun bakal dpt 'core-point' utk pengisian kali ini..

menunggu kepulangan 2 orang lagi ahli usrah..membawa saya berlayar dulu ke alam maya..

HIMMAH?HUMUM?

himmah = membayangkan maksud kehendak untuk mencapai suatu objektif tertentu
humum = satu keadaan seseorang yang pemikiran dan keperihatinannya sibuk dan tertumpu dengan suatu perkara

selalu terfikir..adakah diri ini layak digelar pembantu agama-Nya..sangat jauh sekali jikalau hendak membandingkan diri ini dengan para salafussoleh golongan sabiqun yang disebut sebut Allah dalam Quran..(surah taubah:100,surah waqiah:10)

kita kini..(mungkin ini untuk ana specially) sangat rendah nilai humum.. berkehendak hanya kepada perkara-perkara kecil..yg nampak di depan mata..masya allah! sungguh kerdil diri ini..

selayaknya sebagai manusia yang percaya (yang beriman) humum kita perlu kepada sesuatu yang 'beyond that'..sesuatu yang kita tidak nampak..sesuatu yang ghaib..sesuatu yang bukan di sini ganjarannya..

1.keredhaan Allah
2.pahala
3.syurga

mungkin juga sesuatu yang kita usahakan sekarang, tapi hasilnya berpuluh-puluh tahun akan datang

1.khilafah islam
2.bi'ah islamiyyah di mana-mana
3.ustaziatul alam?
oh,sungguh jauh diri ini berangan! tapi berangan bukan sebarang angan!

ANGAN-ANGAN DAN MOTIVASI

kerap benar kita mendengar tentang THE BATTLE OF TRENCH kan?
rujuk surah al ahzab, 33:7-22

sedarkah kita..saat parit dalam yang digali sahabat2 itu..mereka sedang berpuasa..peluh memercik ke dahi..saat itu, baru tahun ke-6 Hijrah. sahabat2 terus menggali..penat,lelah,sejuk dan ketakutan dengan kepungan berhari-hari oleh musyrikin Mekah benar-benar buat mereka hilang arah..hilang semangat..alangkah kentalnya mereka. 'cangkul' terus dihayun dan parit besar terus digali..

ada satu ketika, sahabat-sahabat tidak dapat menghancurkan batu yang besar dan keras, maka mereka menyerahkan urusan itu kepada nabi Muhammad saw. maka baginda pun, menghayun 'cangkul'nya dan memerciklah api beberapa kali. dan setiap kali percikan berlaku, baginda akan mengucapkan 'subhanallah'..

"tidak lama lagi, kita akan menakluk parsi, rom dan mesir"

sahabat bertanya kehairanan, baginda menjawab:

"setiap kali percikan itu berlaku,aku melihat bayangan istana Parsi, Rom dan Muqaqis (istana Mesir).."

mereka menyambut penyataan itu dengan gembira dan syukur.
itulah dia motivasi semangat yang ditiupkan oleh seorang nabi kepada umatnya..
di saat sahabat-sahabat 'sedang down' baginda lekas-lekas mengembalikan semangat mereka.

peristiwa ini memberi pelajaran berharga buat kita semua betapa rasulullah mendidik para sahabatnya BERJIWA BESAR. dengan BERJIWA BESAR, mereka mampu membangun 'desire' (thumuhat) meskipun dalam keadaan sejuk yang menusuk,lapar yang mencengkam,genting,penat..etc
sungguh manusiawi! dai'e dan manusia.. ketahuilah ikhwah dan akhawat sekalian..DAKWAH ITU SENI!

berbekalkan semangat tersebut, sahabat-sahabat terus bergemerlapan nilai imannya.makin galak mengatur strategi dakwah dan menembusi seluruh pelosok dunia demi mengembangkan risalah 'TIADA TUHAN SELAIN ALLAH DAN NABI MUHAMMAD SAW ITU PESURUH ALLAH'. atas dasar kePERCAYAan mereka (atau nilai IMAN) mereka terus maju!

inilah sebenarnya yang kita katakan himmah 'aliah (desire yang tinggi) untuk seorang pendakwah.

inilah sebenarnya yang kita katakan thumuhat dakwah dan tarbiyyah. thumuhat yang luar biasa dan tidak pernah dibayangkan oleh fikiran orang ramai ketika itu. keadaan genting begitu..namun keYAKINan dan keIMANan dan kePERCAYAan mereka akan memperoleh kemenangan selalu bersama mereka..buat mereka jadi umat yang gah,bukan begitu?

dalam perang tersebut, rasulullah juga telah bersabda, "constantinople akan jatuh ke tangan tentera islam. rajanya adalah sebaik-baik raja dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera.."(HR Ahmad)

ternyata 800 tahun selepas itu, sultan Muhammad al-Fateh telah berjaya melakukannya! merealisasikan harapan kaum muslimin yang menunggu setelah sekian lama..

tentunya bukan calang-calang orang yang berjaya itu,kan? (dats another story)

tapi, mengungkap berkenaan kePERCAYAan,keIMANan,keYAKINan dan DESIRE, kita seharusnya sedar betapa mangkin-mangkin ini membantu kita dalam PECUTAN ke arah AIM/TARGET yang telah disasarkan tadi...dan logiknya, kena mula mengatur strategi sekarang berlandaskan apa yang mahu kita capai...

YANG MANA SATU?

maka, pilihlah target yang 'aliah..bernilai tinggi dan abadi. bukan sekadar anak bini, kereta sebiji dan tanah seekar..bukan begitu?

jom!say NO to humum duniawi





6 comments:

amnah mohd yousop said...

salam..

semoga terus istiqamah atas apa yang diperintahkan..

thabat di atas jalan-Nya, InsyaAllah.. =)

kak nurul said...

salam gmex...melihat adik2ku "membesar" di jalan-Mu...hatiku sering terasa bahagia...ya Allah,tambahkanlah keimanan atas keimanan mereka...jadikanlah mereka Mujahidah Sejati yg terus bertahan menjulang risalah-Mu..ameen. gmex...doakan akak kuat...rase mcm dilanda taufan yg besar...doakan akak tak tercampak...REMIND ME IF I FORGET...luv u:)

drmuthiah said...

salam akak
alhamdulillah, praise to Him,
dapat jg fnishkn SH (antara syllabus wajib) b4 dpt laen2..huhu

akak, nk start usrah balek..hihi

after practikel exam ek..nak usul 20+fi zilail..hihi (ngade2)

drmuthiah said...

amnah,glad to hear fr u..
still bz memanjang d cne?
wish dat terus gagah ye..=)

doakan kami di volgo jg..moga kite same2 teguh di jalan pilihan hati ini..=)

AYUH!maju mengalir bersama DAKWAH..

deeha said...

salam sahibah seperjuanganku..
huhu, dh ade 2entry.sy dh lame xmenulis..slalu type russian jek buat case hisory..hu3.

ape nk ckp td (dh lupe sbb tetibe gmex masuk bilik)

hu3..

semoga terus thabat. selain pentingnya menjaga hubungan dgn mad'u masing2.. semoga kita sentiasa memantapkan hubungan sesama sendiri,saling bergandingan ..

live with dignity.die as martyr
ish.ayat feveret

drmuthiah said...

hehe..baeklah cik deeha=)
moga allah jua yg menetapkan hati2 kite utk same2 di jalan ini..
begitu jualah hendaknya..moga2 Dia jugalah yg menjaga ukhuwwah suci antara kita..insya allah, moga keikhlasan yg dipupuk mendapat naungan rahmat dari-Nya....

ukhuwwah itu manis, andai tidak terucap di bibir..ia tetap kekal abadi di hati nan suci

sayang fillah~