Pages

Sunday, November 30, 2008

Ahad

semalam ialah hari terakhir bulan November 2008
semalam hari terakhir Dr maza jadi mufti...
semalam juga hari terakhir dihe' 21 tahun...
semalam mungkin kali terakhir saya ikuti 'usrah'...
semalam juga mungkin kali terakhir saya buat praktikal... :(

tapi...

semalam ialah kali ketiga sahibah2 Ruski (Moslem Russian girls) bertandang ke rumah dan belajar IQRA 1 :)

setiap kali hari Ahad datang... saban minggu... itulah rutin kami.
penat,gembira,lelah,pening-pening lalat,tak larat,eager-semua perasaan bercampur baur...

Maklumlah, hari Ahad di bumi komunis Russia ini ialah hari paling berharga dan bermakna untuk semua kakitangan kerajaan dan pelajar-pelajar institusi tinggi.

Ada apa dengan Ahad???

1.satu-satunya hari dalam seminggu cuti setelah 6 hari bekerja tanpa henti
2.tiada practical work diwajibkan
3.pasaraya, game centres menyediakan harga termurah untuk pelanggan
4.kuliah agama di Malaysian Hall
5.jualan 'Mini Pasar Malam'
6.Kejohanan Bola 'Volgograd League'

despite of that, saya merasakan suatu 'lacking' andai Ruski debywki ini kami biarkan tanpa teman... biarpun tidak banyak saya dapat membantu, sekurang-kurangnya perkongsian 'iman' berjaya dilakukan... Alhamdulillah, seriously- its something which you cant gain in your own place like my Besut!

Mengenali mereka membuatkan saya lebih mengenali Allah... subhanallah (T_T)
Mengenali mereka menjadikan saya lebih tulus mempelajari agama... astagfirullah
Mengenali mereka memahamkan saya erti Ukhuwwah Islamiyyah... alhamdulillah

in short, mereka buat saya terUJA!

1.Mariam

Namanya sesuci pemiliknya...

Saya akui, orangnya yang lincah (dan menawan) mampu menggugah iman mana-mana lelaki jua. 4estno govoriu, Ruski debywki o4en krasivi. Oni prosto 4ydesni! Masya Allah. Kepada Allah dikembalikan segala pujian... Telah hampir 4tahun Mariam memeluk Islam. Ibunya menentang keras, and it keeps on now.

Melihatkan pakaiannya, anda mungkin tidak menyangka 'she's a Moslem'. Mariam- berskirt mini, berblouse mini, berhijab mini etc (segalanya mini). ny, ni4ego ukhti. Mi vse prekrasno ponimaem... Sesungguhnya jihad yang dihadapi Mariam lebih besar dari diri ini...

Pernah sekali Mariam menuturkan sesuatu yang saya kira 'it reflects her very thorough understanding of Islam'.

It is "Otkuda ti uznala? Ti 4itaew kakoi xadis? I kto skazal? Vse 4to-to na Islame dolwno bit xorowi isto4niki- Koran i xadis soxix!"

eto zna4it, it means = "Dari mana awak tahu benda ni? Awak baca hadis apa? Dan siapakah periwayatnya? Semua benda dalam Islam mesti bersumberkan Al Quran dan hadis sahih!"

masya Allah... for that point, saya puji sistem pendidikan islam di Russia. tidak statik seperti di Malaysia. meski sudah hampir 10 tahun belajar islam di sekolah rendah dan sekolah menengah sains - I just cant get the theory "Islam dibina di atas nas dan dalil". Mne o4en wal, seriozna! :(


2. Laila

Orangnya cute! berumur 21 tahun, sudah ber'teman'. Suaminya di Darkhistan ( daerah Makhe Cokhelade) paka, I haven't been there. Insya allah, andai summer tahun ini saya tidak balik Malaysia, i dreamt of spending my holiday there... (^_^) day mne bog!

Laila is my student. Last week, she managed to complete IQRA 1 in 3 hours. alhamdulillah.
This week, probably she is a little tired :)

3.Inna

My favourite innocent-faced mutarobbiah!
Aged 22 years old, studying business and management, comes from a well-being family.
She planned of studying abroad with her future husband who now is staying far-distanced away in Kazan (24hours by train from Volgograd). Dan semalam Inna tak datang!

Ona gde-to na poezde tyda (v Kazan) exala... Inna, ia tebia bydy biet! bes tebia, o4en sky4no :)

Alhamdulillah...
4to Allah nas poznokomitsia!

Ins Allah, i will post their pics sometime later...

5 comments:

aizadiha said...

gmek...dihe' gelak sorang2 bace,,

klaka la gmex ni ;p

nway u're right, sy suke hari ahad!! hari di mana kite teruja dengan mereka. ya, mereka itu..
org yang awk sebut2kan=)

masyaAllah..moga kita diberi kekuatan..sekuat maryam..inna..laila.. baik khadijah.. galya..aisyah..

kerana mereka.. menyedarkan kite tentang perlunya izzah al-islamiyyah. menyedarkan kite perlunya dakwah fardiyah,tarbiyah..
ukhwah..

hrm..i'm proud of them. and u too,, sis..,

sy dah 22 tahun

makhe chokolade.. tempat yg best. jom pi!!=p

sy dah 22 tahun

sekian=) salam wbt ukthi.,,

dr muthiah said...

:)
heh heh
mutu penulisanku sedang dilanda masalah..
its a mix!
i guess i have to go for a tuition diz during winter holiday :P shud't I?

3belas said...

hm..susah gak nak baca russian dalam rumi..ada huruf yang macam tak kena bunyi..so main agak2 ye a..

dr muthiah said...

tak pentim matpih...
kenangan utk diri sendiri sahaja...
hehe :P

w=zh/sh (bentuk sama dgn ruski)
4=ch (bentuk sama dgn ruski)

dalili said...

waah~ hebatnyer dorg~ erm, erm... alhamdulillah... moga kita semua dikekalkan dlm nikmat iman... amiin... :)