Pages

Thursday, September 2, 2010

PERUTUSAN UNTUKMU

teristimewa untuk anakanda-anakanda ibu... Solahuddin, Suhaib, Aisyah dan Khadijah...

jazakumullah khayr atas pertolongan antum semua! masha allah. ibu tak sangka dikurniakan allah kekuatan yang sebegitu semalam.

tahukah kamu itulah kali pertama ibu berpergian seorang diri... emm tak jauh kan 30minit perjalanan... tapi... faqirnya diri ini.

Jerteh-Kg Raja
dekat je, nak!

malah, ustaz salam kata : Kuala Terengganu-Besut
lebih dekat!

emm, ibu terkedu.

sampai saat ini, ibu masih rasa tak sedap badan. bakal demam, telahan hati ibu berkata begitu. so much things occured lately. tanpa kamu semua (walaupun belum lahir) ibu tak mampu bertahan seorang diri... jazakumullah khayr sekali lagi untukmu kerana sudi menemani hari-hari sepi ibu.

emm, YG QSvolgo pun lately senyap aja.
ibu tahu, semua ahli QS sibuk beribadat. mengejar hari-hari barakah, akhirul ramadan kareem.
masha allah. lihatlah sayang, betapa allah begitu pemurah pada ibu. meski diri ini serba dhoif, dia tetap menganugerahkan ibu sahabat-sahabat solehah seperti mereka.

hikari:mut,kenapa tak bermaya nih?
mut:tak tahu :(( rasa nak nanges jer...
hikari:heh, setahu aku mut bila ada masalah, dia gelak je!
mut:baekk hikari, mut gelak (sambil nanges) sekarang! (T_T)

aizadiha:mut,mut...
mut:kenapa?
aizadiha:ish ish... (start bebel@tulis blog@termenung lama mencari kata-kata hikmah)

mawadah:muuuuuuuuuuuut!
mut:iye.
mawadah:jom gi jalan-jalan tepi sungai volga!
mut:baek wadah. (walaupun bad mood, kalau layan jiwang tepi volga, memang hilang juga sedih)

emm pelbagai fiil.
pelbagai ragam.
pelbagai intonasi suara.

tapi itulah kami.
saling melengkapi...
ah! di mana bisa kutemu manusia seperti kamu lagi?
yang bisa memahami (memujuk) hatiku yang sedang semu ini...

uhuu. mut sedang bermonolog sendirian. inilah agaknya dialog yang bakal berlaku kalau sekarang ini kami berempat masih menetap di rumah qalam, volgograd.

SOLAH,
sebagai anak pertama,
solah kena kuat tahu. kena selalu jadi yang paling kuat.
kena teman ibu. kalau ibu ke mana-mana drive seorang diri, solah kena pastikan solah tak tidur.
malah terus ligat berzikir di sebelah ibu tau... :)

SUHAIB pula,
walaupun abang ngah,
suhaib pun kena jadi macam abang solah juga
ibu nak anak-anak ibu semua kuat-kuat belaka!
gagah jasmani, cerdas aqli.
biar tumpas segala taghut di bumi
suhaib pun kena selalu nasihat ibu supaya jadi kuat macam khadijah
jangan lembik, ibu
ibu kena tabah!
ibu mesti lawan syaitan dan al hawa!
malah, kalau ada apa-apa, suhaib kena pesan pada ibu macam bayi dalam cerita Ghulamul Dakwah tu: "Terjunlah ibu. Allah bersamamu"

Aisyah dan Khadijah,
puteri-puteri ibu yang istimewa,
anugerah ilahi kepada diri ibu yang serba kekurangan
kuiringi kehadiranmu dengan kesyukuran berganda
kita mesti tabah ye, nak.
wanita itu GAGAH, tapi bukan pada jasmaninya
biar kita KAYA ruhiyyah.


maka, sebab tu semalam, ibu kuat.
ibu takut hantu. takut mat rempit. takut orang snatch handbag etc...
takut sangat.
jalan gelap takde lampu! (sampai hati kerajaan tak letak lampu jalan)
takut...

tapi anakanda-anakanda ibu ramai di sisi. berzikir bersama alunan alam.
masha allah.

ya allah tsabatkan diri ini.
walaupun tanpa QSvolgo
tanpa adik-adik mutarobbi yang mengasihi diri
tiada siapa-siapa di sisi

tapi ALLAH kan ada!

::Catatan post-ziarah IPG Besut::





8 comments:

hikari said...

salam
PERRGGHHH...dah buat entry utk khalifatullah siappp!!
jelez!

p/s:tula..kwsn limbongan ni mmg gelap sket..xdop lampu...kate nk jadi YB Besut, leh pasang lampu warna warni banyok gitu

p/ss:nok demam ke? syafakillah ukht...

dr muthiah said...

huu, NOR!
2-3 ari asyek tak sedapp badan

nak nanges. hormon tak stable...

penim... :(

nor, abang sasuke is abang yg suke baca anime tuh...

Nor'Izzati Abdul Wahab said...

kak..sedey bebenor sy baca...waa..nak jumpa akak...
tp tergelak pun ade..lawak sesangat..
semoga akak cepat chat eh..hehe..
saya pun ngah demam ni..huhu..

dr muthiah said...

dik,rindu awak :(

akak lately asyek ingat,rindu, kat adik-adik volgo jer...

teringat jg adik2 moscow,nizhny yg jupe kat SC tempoh hari...

doakan akak dlm rabithah mu jg ye sayang (^^,)

aizadiha said...

gmex,,,gmex..

aizadiha di sini..:) kenapa ni?nak kata bunyi xsabar menimang anak..ye jugak. bunyi org saket..ye jugak..
ngehehe

comellah tapi..nama anak2mu..moga jadi kenyataan eh.gi mane sorang2? jom! terus kuat!toksah dok nangis la dear ukhti..layannn jea, semoga ujian menguatkan kita bi iznillah


salam syg <3

mawaddah (~_*) said...

Slm syg gmek,

huhuhu..tetbe teringat kenangan bersama di Qalam..sgt betul setiap kita da cara kita yg unik kan??we really complete each other..tetbe teringat birthday surprise yg korg buat utk waddah yg xbrp surprise tu la..(tergelak sorg=p)

sgt kagum dgn quote- a daieyah,zaujah,mother,daughter..inspiring =)..jazakillah3x

rindu gelak ketawa gmek yg suke gelakkan waddah..ciiiss=p

dr muthiah said...

ohh ada cik (masih cik) mawadah di cni... hrmm tipu la kalau sy kate sy tak rindu korg sume...

ishyy
kenapa QSvolgo senyap?!!

doakan sy dalam rabithah+tahajud kalian ya.

~sy maseh sgt dependent pd akhowat dlm memaintainkan iman~

Anonymous said...

salam akak gmexx...
hehheeh..kami ukhti di IPG Mizan, Besut..akak pe kabar..rindu asenya nak berusrah n dgt talk dri kak nor n kak gmex yg lawak n sempoi..best2..bile nak dtg sni agi..t ade daurah kite jemput akak ber2 k..or geng2 akak, GS yea..ehhee..sweet..nway..slamat menjdi doktor yg hebat ruhiyyah n jasmaniyah k kat HSNZ..t ade masa lawatlah kami dcni..
-lia-