Pages

Monday, July 26, 2010

anasir taghyir

Bismillah hirrahmanirrahim

Assalamualaikum wbt, ikhwah akhowati yang datang bertandang. Alhamdulillah allah izin hamba lapang petang ni.. seharian di dapur, mengemas mana yang patut, masak lunch untuk abah dan kakngah yang tak larat puasa sunat (malaysia now is having summer) kemudian, basuh dan jemur baju. Percaya atau tidak, kerja maintenance rumah macam ni sungguh memenatkan!

[@_@]

Long, akhowat tuh gapo?
Sekumpulan saudara perempuan (girls)

Yang korang duduk sebut ikhwah tu gapo pulok?
Sekumpulan saudara lelaki (boys)

Hehe, tergelak hamba dibuatnya bila teringat kembali soalan-soalan Kak Teh (nama penuh: Noor Atihirah bte Ab.Aziz) minggu lepas. Masa tu, kami baru pulang dari program bersama Aqsa Syariff di dewan besar Ulul Albab MRSM Kota Putra, Besut, Terengganu. Kak Teh,adik bongsu perempuan hamba nih hanya sempat bersama kami ketika makan tengah hari VIP dan sesi mesyuarat bersama pengetua.

Tak mengapalah, mesti besar hikmah Allah menyusun sedemian rupa. Kalau tanya hamba, tentulah mahu saja hamba batalkan pemergiannya ke BBQ bersama geng pengawas SMTM di Pantai Air Tawar hari itu. Biar Kak Teh dapat dengar pengisian dari Ustaz Lokman dan sedar, betapa Yahudi laknatullah itu gila. Gila kuasa, gila ‘talak’ dengan tanah Palestin dan gila meroyan bila HAMAS mengangkat senjata intifada! Namun,begitulah hakikatnya. Kak Teh bersama kami sepanjang 2 jam lebih merancang aktiviti follow-ups adik-adik. Alhamdulillah… allah sebaik-baik penentu.

*******
Dalam perjalanan pulang

Long, apasal kawan-kawan Kak Teh asyek cakap benda bukan-bukan jerk?
What do you mean?

Entah, alih-alih pasal penyanyi Korea, Siti Nurhaliza, AF bla…bla…
Eyh, Teh tak join ke?!

Emm dengar jer la. Tapi serabut perut! (baca: tak suka)
Oh gitu (hamba menelan air liur kagum, indeed)

Long, apasal kawan-kawan long tak cakap benda-benda macam tu?
Gulp!

Moral of the story: Jangan sia-siakan anasir taghyir seumpama ini… heh



salam mujahadah
Dr. Noor Azimah bte Ab. Aziz,
Besut, Terengganu

4 comments:

aizadiha said...

Long,kem salam sayang kt Teh

tuan hamba dari bangi datang ke KB hrni,tp afwan lah syg..mungkin tak berkesempatan ke besut,Allah izin..

ila liqa'
perlukah kidnap kamu ke program? semoga semuanya lancar..ma kan dh kenal akhowats...hehe

dr muthiah said...

:)

muharikah said...

rindu kamu ukhti!saya balik mesia nanti kene citer nih...huhuhu

dr muthiah said...

:))
takmau

nok bekwoh nanti sy cerito la ke akak
rahsia sentiasa~~~

hehe,fiil anak buahmu nih maseh belum berubah, maaf buk! (^^,)
saje kaco akak