Pages

Saturday, May 30, 2009

filem islamik?

emm
banyaknya nak tulis...sampai tak tau nak start macam mana :)
sebenarnya saya dah lama nak tulis sesuatu tentang filem yang baru saya tonton minggu lepas : ANAK HALAL

hehe, lambat kan saya tengok. Mesti semua orang kat dunia ni dah tengok... well, that's me! Tak alert sangat dengan kepesatan teknologi wayang dunia :P

maka, sebagai seorang muslim, saya wajib tanya pada diri sendiri, "What do I get from ANAK HALAL?"




fuh! terukkan saya tengok cerita ni?!
I am so sorry~~~
But honestly, I finished it till the end.... waaa (^0^)

Betul seperti ulasan Kak Ngah (http://www.permata-solehah.blogspot.com/), nak komen banyak pun... kena sediakan alternatif untuk masyarakat. huhu, tapi sampai bila dik?

Kita kena malu dengan aktivis dakwah Indonesia. Masya Allah, menerusi analisa yang dilakukan, ikhwah akhowat di sana sidah dapat menembusi pasaran filem, nyanyian, pementasan, drama lebih-lebih lagi! Subhanallah.

Bagi saya, itu bukti kesungguhan mereka.
Mereka bermula dengan sistem dakwah dan tarbiyyah yang tersusun, tidak mengenal henti, berjuang dengan ISLAM tanpa jemu atau malu (meski dituduh sebagai pembawa ajaran SESAT at first tapi mereka teguh, tidak berpaling!)

Dan Malaysia?
Nampaknya kita masih dikaburi dengan wang berjuta bila filem kita jadi box office,kan?
Atau jadi sangat passionate bila lagu tema filem menjadi siulan utama di setiap corong radio!
Maka, kalau matlamat kecil itu yang menjadi titik ultimate aim kita, tidak hairanlah para pembikin filem/drama/lagu kini cuma feed up apa yang masyarakat kita 'nak dan mahu'


APA YANG MASYARAKAT PERLU

ya, that's it! Kita mesti bekalkan apa yang masyarakat perlu. Titik.

Perbualan yang sangat bermakna.
Seseorang yang sangat bermakna buat saya juga mengingatkan perkara yang sama.
Teruk sekali keadaan anak didiknya di sekolah, masalah famili+narcotic dan terbaru, Convert! Sayu sekali bila membayangkan anak Melayu convert into Christian, tapi lagi haru bila ia juga telah melibatkan budak sekolah!!!

Lajunya pendakwah Kristian ni kan?
Kalau dulu, mereka cuma buka pasaran dakwah di universiti, tapi sekarang, mubaligh mereka sudah berada di sisi anak-anak kecil kita yang baru nak belajar Sains dan Matematik dalam PPSMI!

fuh! penim~~

Saya juga membayangkan bagaimana dengan anak-anak saya sendiri nati...Mampukah saya jaga mereka dari perkara-perkara tidak senonoh seperti yang dipertontonkan dalam ANAK HALAL tu?
Masya Allah. Solahuddin dan Thoriq yang disayangi :)

Malu sangat bila kawan Rusia saya tanya tentang Malaysia...

Let's be somebody, do some things!

p/s: Em, baik tengok cite nie... seerah rasulullah yang dilakonkan semula :)

3 comments:

dr.DidiE said...

yep, sebab sampai bila la kite takde pilihan lain melainkan terus menghasilkan filem2 dakwah agar bisa mengganti filem2 seperti ank halal, gubra, sepet dan sebagainya. disebabkan sampai bila la kita takde pilihan melainkan dakwah kita harus menembusi media, baik dari segi kuliyah di TV atau drama dan filem2 rohani. apa yg mungkin boleh dilakukan oleh pengarah filem2 islami adalah dengan meminimakan pergaulan bebas di dalam filem mereka. mungkin pergaulan suami isteri itu kita boleh ambil contoh dalam filem indonesia, KUN FAYAKUN, langsung tiada persentuhan tanpa lapik antara suami isteri dlm filem itu rasanya. wallahualam.

aizadiha said...

para daei perlu kelengkapan ruh yang hebat 'ruhaniyah ijtimaiyah'-ruh yang kuat nak jumpa msyrakat.

turun padang,kasi solution- how to dress up, how to play sports, how to do a film, how to sing,how to involve in politics, how to do comics..yada2

semuanya dibentuk dalam satu unit tarbiyah..lasso daei dari setiap bidang! quantum tarbiyah.. huhu...

anak halal? mual*~

dr muthiah said...

lorr aizadiha ko...
hehe, spasibo ukhti...
dah 2 weeks terlepas quantum tartbiyyah, huh